Jistě mluvím za všechny včelaře, když řeknu, že včelaři nemůže udělat větší radost než to, že si od něj zákazník koupí med.
Který med je kvalitnější, květový nebo lesní?
Květové medy mají většinou světlejší barvu. Jsou snadno stravitelné díky vyššímu obsahu glukózy (hroznového cukru) a fruktózy (ovocného cukru), a tím vhodné jako vysoce hodnotný doplněk výživy dětí, rekonvalescen-tů, sportovců aj. Obsahují pylová zrna rostlin, na kterých včely sbírají nektar a obohacují tím med o významné látky přírodního charakteru s povzbuzujícími účinky (rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky).Lesní medy jsou zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovými medy obsahují vyšší množství minerálních látek a stopových prvků.
Co je krémový-pastovaný med ?
Krémový-pastovaný med je speciálně upravený včelí med. Při této úpravě je využita přirozená vlastnost květových medů – krystalizace. Výsledkem je plnohodnotný med krémovité konzistence, která se v průběhu času nemění. Med je zpracován bez zahřívání a bez jakýchkoliv přísad.
Proč některé medy krystalizují (cukernatí) hned po vytočení a jiné za měsíc nebo i později?
Květové medy krystalizují zpravidla dříve než medy lesní. Krystalizace květových je způsobena většinou vyšším obsahem glukózy, která má specifickou vlastnost vytvářet krystaly. V lesních medech je většinou vyšší obsah fruktózy a dextrinů, a tím mají nižší předpoklad ke krystalizaci a zůstávají delší dobu v tekutém stavu.
Znamená krystalizace medu jeho nižší kvalitu nebo její porušení?
Určitě ne! Krystalizace je přirozená vlastnost květových i lesních medů. Zkrystalizovaný med si uchovává všechny cenné látky a vlastnosti.
Může se zkrystalizovaný med rozehřívat, aniž by ztratil svoji hodnotu?
Krystalizovaný med v otevřené sklenici je možné zahřívat ve vodní lázni opatrně do 45 °C. Pozor na přehřátí medu nad 50 °C, tím by se zničily některé hodnotné látky, jejichž ztráta by měla negativní vliv na kvalitu medu.
Jak med uskladňovat?
Vysoký obsah cukrů v medu má samokon-zervační účinky. I přesto je nutné dodržovat určitá pravidla při skladování. Med skladujeme výhradně v uzavřeném obalu (sklo, keramika aj.) v suché tmavé místnosti při teplotě kolem 15 °C a relativní vzdušné vlhkosti 60 %. Negativně působí přímé sluneční paprsky.
Jak kvalitní je tuzemský med?
Tuzemský med je vysoce kvalitní a jeho význam po této stránce není u nás ještě doceněn. Díky velmi přísným hygienickým a veterinárním opatřením se řadí naše medy k nejkvalitnějším na světě. Zejména květový med je vhodný jako velmi hodnotný doplněk dětské výživy.
Kde nejlépe nakoupit med?
Přímo u včelařů nebo ve specializovaných prodejnách.
Tuzemský med:
neobsahuje žádné konzervační přípravky,řadí se mezi čisté přírodní produkty,odpovídá zdravé výživě,zvyšuje přirozenou odolnost organismu,hojně se využívá v lidovém léčitelství.